18 Eylül 2014 Perşembe

Kağıttan Hediye Poşeti Yapımı

hediye paketihediye paketi


Kağıttan ve bezden olan her şey gözüme daha hoş görünüyor. Karton kutular, kağıt ambalajlar, kağıt poşetler, çantalar hepsine bayılıyorum. Bugünkü yazımda da çok severek yaptığım, kağıttan, süslü mü süslü bir hediye poşetinin yapımını anlatacağım. Yapmak isteyenlere faydası olur düşüncesiyle tüm aşamaları detaylı şekilde resimli olarak anlattım. Siz de bu çevre dostu şık hediye poşetlerinden yapmak isterseniz ihtiyaç listesine göz atmakla işe başlayabiliriz.

 
Neler Lazım?
 
A4 kağıt
Cetvel
Kurşun kalem
Delgeç
Yapıştırıcı
Poşetin taban boyutlarında (4x10 cm) kesilmiş, çift kat kağıt parçası


 
1.Önce ölçerek başlıyoruz. Her türlü kağıt işinde ölçü en önemli unsur. Milimlik hatalar dahi sonucu olumsuz etkileyebiliyor.
A4 bir kağıdın boyutları 21x29.5 cm'dir. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi kağıdımızı önce belirtilen ölçülerde ölçerek katlıyoruz ve tekrar açıyoruz. 10 cm'lik kısımlar poşetin ön ve arka kısmını 4 cm'lik kısımlar yan tarafları, 1.5 cm'lik kısım da yapıştırma payını oluşturmakta.
 

 
2.Bu ilk katlamaları yaptıktan sonra kağıdımızı ters çeviriyoruz ve yan kısımların her ikisini de ortadan ikiye katlıyoruz ve tekrar açıyoruz. Burada önemli olan bu katlamaların diğer tüm katlamaların tersi istikametinde olması.
 
3.Kağıdımızı tekrar düz çeviriyoruz ve bu sefer alt ve üst kısımları oluşturmak için yukarıdan 2 cm'lik aşağıdan da 3 cm'lik mesafeden tekrar katlıyoruz ve açıyoruz.
 
 
hediye poşeti

 4.Katlama yerlerini iyice belirginleştirdikten sonra yapıştırma payı olan 1.5 cm'lik kısmı yapıştırıldığında içte kalacak şekilde diğer uca yapıştırıyoruz. Böylece poşetin yanları kapalı hale geliyor.
 
kağıt paket yapımı

5.Yan kısımları yapıştırdıktan sonra ağız kısmını içeri doğru kıvırıyoruz. Bunun için aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi önce yanlardan başlıyoruz.

6.Ağız kısmını içeri doğru kıvırdıktan sonra alt kısmın kıvrılıp yapıştırılması aşamasına geçiyoruz.
Aşağıdaki resimlerde de görüldüğü gibi yan taraftan içe doğru üçgen oluşturacak şekilde her iki tarafı içe doğru kıvırıp katlıyoruz.

7.Alt kısmın katlama işlemlerini bitirdikten sonra sıra yapıştırmaya geliyor.
Üstte kalacak olan parçanın alt kısmına yapıştırıcı sürüp kapatıyoruz. Poşetin taban kısmına da içeriden yapıştırıcı sürüyoruz ve 4x10 cm'lik çift katlı taban için kestiğimiz parçayı yerleştiriyoruz. Yapışması için hafifçe bastırıyoruz.

8.Delgeçle ağız kısmını yanlardan 2 cm yukarıdan da 1.5 cm'lik mesafede deliyoruz.

 
9.Oluşan deliklerden ip geçiriyoruz ve isteğe bağlı olarak boncuk diziyoruz. Bu işlemler için yün iğnesi kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır.
 

Quilling Çiçek Yapımı

Sıra geldi süsleme kısmına, isterseniz hediye poşetini sade şekliyle de bırakabilirsiniz. İsterseniz de süsleyerek daha şık bir hale getirebilirsiniz. Süsleme seçeneklerinden bir tanesi de quilling. Bunun için aşağıda da gördüğünüz gibi bazı araç ve malzemelere ihtiyaç var. Liste şeklinde yazacak olursam:
 
Neler Lazım?
 
6'lı quilling cetveli
Kağıt kıvırma iğnesi
Toplu iğneler
Yapıştırıcı
3 farklı renkte her bir renk için 7 adet (toplamda 21 adet) 0.5x15 cm boyutlarında kesilmiş renkli şeritler
 
 
quilling malzeme
 
1.İlk olarak şeritleri üçerli olarak ve de aynı renk sırasında uç uca yapıştırıyoruz. Böylece 3 renkten oluşan 7 adet şerit elde etmiş oluyoruz.
 
2.Her bir şeridi kağıt kıvırma iğnesiyle kıvırıyoruz.
 

quilling kapımı

3.Kıvırdığımız şeritlerden 6 tanesini quilling cetveline yerleştiriyoruz. Her birinin başlangıç ve bitiş uçlarını iğne yardımıyla üst üste getirip bitiştiriyoruz.

4.Sıra geliyor yapıştırmaya. Bitiştirdiğimiz noktaları yapışkanla yapıştırıyoruz.

5.Yuvarlaklar iyice kuruyunca resimde de görüldüğü gibi bitiştirdiğimiz alt kısımlarından iki parmağımızla hafifçe sıkıştırarak yaprak şeklini veriyoruz.

6.Cetvele yerleştirmediğimiz 7. yuvarlağı kıvırma iğnesindeki gergin halinde bırakıp ucunu yapıştırıp açılmasını önlüyoruz.
quilling yapımı
 
 
7.Son olarak hazırlamış olduğumuz bu 7 parçayı biraraya getiriyoruz. Bunun için iğne saplanabilir bir yüzeye ihtiyacımız var. Yaprakların dip noktalarına yapışkan sürüp ortadaki yuvarlağın etrafını çevreleyecek şekilde her birini iğne ile sabitleyerek birleştiriyoruz. Yapışkan kuruyunca iğneleri çıkartıp çiçeğimizi hediye poşetinin üzerine yapıştırıyoruz.

quilling çiçek yapımı
 
Böylece çok şık ve başlı başına ayrı bir hediye olabilecek nitelikte hediye poşetimizi hazırlamış oluyoruz. Denemek isteyenlere kolay gelsin :)
 
 hediye poşeti

24 yorum:

  1. Harika bir anlatim ve cok temiz bir calisma. İlk firsatta deneyecegim, emek emek hazirlanmis bu guzel post icin tesekkurler :)

    YanıtlaSil
  2. Çok sevindim işinize yarayacak olmasına, inanın yapması çok zevkli, özellikle süsleme kısmında sürekli yeni yeni fikirler geliyor insanın aklına :)

    YanıtlaSil
  3. bayıldım , hele çiçekler çok güzel

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim soslu badem, beğenmenize sevindim :)

    YanıtlaSil
  5. Bu güzel paylaşım için teşekkürler, ne güzel anlatmışsın aşama aşama, emeğine sağlık. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. ayyy çok hoşuma gitti ellerin dert görmesin emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  7. @Esra Akın, @saklı bahçem, @resimdefterim çok teşekkür ederim. Yolda yenileri var bu arada, umarım yapmak isteyenlere faydası olur :)

    YanıtlaSil
  8. Kesinlikle çok güzel bir çalışma İşime yarayacak tşkler:)

    YanıtlaSil
  9. harika olmuş,blogunuzu çok sevdim:)Blog keşif etkinliği ile geldim ,ben de beklerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, ben de sizi etkinlik sayesinde tanıdım, sizin gibi öğretmenlerimizin olduğunu görmek ayrıca mutlu etti beni.

      Sil
  10. Çok güzel olmuş,çok beğendim :))
    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  11. Nasıl güzel anlatmışsınız, hayran kaldım yeminle! Sıfırdan, yani bu işi hiç bilmeyen birine bile ders gibi :) Çok teşekkürler, harika olmuş çanta, içindekini gölgeleyecek kadar hem de :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgiyi paylaşmak güzel, hele o paylaşıma değer verenleri görmek daha da güzel, çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  12. elinize sağlık, quilling yapmayı hep denemek istedim ama henüz cesaret edemedim hiç. en kısa zamanda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  13. Çok zevkli bir uğraş mutlaka tavsiye ederim. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  14. çok güzel, renkleri de güzel, denemek lazım

    YanıtlaSil
  15. Harika anlatım. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  16. Emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  17. Yanıtlar
    1. Bence deneyin göründüğü gibi karmaşık değil, anlaşılır olması için fazla detaylı anlattım ondan da zormuş gibi görünüyor olabilir.

      Sil