11 Nisan 2015 Cumartesi

Beş şiş beş değişik iş 3 (Çorap örme)

örgü çorap

Beş şiş beş değişik iş yazı dizisini kavanoz kılıfı örmeyle başlatmış daha sonra minyatür kazak örmeyle devam etmiştim. Sıra geldi beş şiş denilince ilk akla gelen işe yani çorap örmeye.
Çorap örmeyi 2009 senesinde kendi araştırmalarım ve denemelerim neticesinde öğrendim. Herşey bir arkadaşımın kendisine hediye edilen fakat ayağına küçük gelen el örgüsü çorabı bana hediye etmesiyle başladı. O günden beri de çorap örmek benim için vazgeçilmez uğraşlardan birisidir.

Çorap örmeyi öğrenirken çok ördüm, çok da söktüm. Yarım kalan, tekini bitirip diğer tekini örmediğim tek çoraplar da oldu, birbirine benzemeyen iki tekten oluşmuş çorap çiftleri de. En sonunda her iki teki eş zamanlı örmeyi prensip edindim ve o gün bu gündür teki örülüp diğer teki örülmemiş  ya da birbirine tıpatıp benzemeyen çoraplarım olmadı hiç. Zaman içerisinde ise yeni teknikler denemeye farklı modeller çalışmaya başladım. Velhasılı örgü çorap dünyası ayrı bir derya ve öğrenmenin sonu yok.
İyisi mi bu kadar girizgahtan sonra çorap nasıl örülüre geçeyim.

Çorap 5 bölümden oluşur:
1)Lastik kısmı
2)Bilek kısmı
3)Topuk kısmı
4)Ayak kısmı
5)Burun kısmı

Öncelikle minik bir çorap örmekle başlayalım derim böylelikle çok kısa bir süre içerisinde çorap örmeye dair tüm teknikleri uygulama fırsatınız olur, ayrıca yenidoğan bebek çorabı ile 45 numara yetişkin çorabı arasında ilmek ve sıra sayısı haricinde teknik olarak hiçbir fark olmadığını da belirtmem gerek.

İhtiyacımız olan malzemeler:
2.5numara beş şiş
Uygun kalınlıkta ip
Yün iğnesi
Makas

Bebek Çorabı Tarifi:
1)Lastik kısmı: Tek bir şişe 36 ilmek atılır ve bu ilmekler 4 şişe eşit sayıda paylaştırılır.

beş şişle patik örme
Her bir şişe eşit sayıda ilmek dağıtılır
patik örme
İlmek atarken ilk atılan ilmek yuvarlak şekilde örmeye başlarken örülen ilk ilmektir
Her şişte 9 ilmek olmuş olur. Beşinci şişle örmeye başlanır. İlmek atarken ilk attığımız ilmek örmeye başlarken ilk öreceğimiz ilmektir.
Lastik kısmında ilk 3 sıra düz örülür böylece çorabı giyip çıkarması daha kolay olacaktır.
3 sıra düz ördükten sonra 7 sıra boyunca 1 ters 1 düz lastik örülür. Toplamda 10 sıra ördüğümüzde lastik kısmı tamamlanmış olur.
corap nasil orulur
Lastik kısmı tamamlanmış: 3 sıra düz ve 7 sıra 1 ters 1 düz lastik örülmüş
2)Bilek kısmı: 10 sıra boyunca düz örülür.
beş şişle yün çorap örgüsü
Bilek kısmı tamamlanmış

3)Topuk kısmı: Buraya kadar beş şişle ördük, buradan sonra çorabın ön kısmındaki ilmekleri örmeyip sadece arka kısmını yani topuk kısmını oluşturacak ilmekleri örerek devam edeceğiz. Başlangıç ipinin sağında ve solunda kalan iki şişle  (1. ve 4. şişler) örgümüze devam ediyoruz. Diğer iki şiş (2. ve 3. şişler) ise örülmeden duruyor. 
Topuğa başlarken 1. şişin bütün ilmeklerini örüp duruyoruz (1.kare)
Örgümüzü tıpkı iki şişle örermiş gibi çeviriyoruz (2.kare)
Şimdi örgümüzün düzünü değil tersini örüyoruz, her iki şişteki ilmekleri örünce örgümüzü ters çeviriyoruz ve örmemiz gereken ilk ilmeği örmeden alıyoruz (3.kare)
İpimizi arkaya doğru geriyoruz (4.kare)
Arkaya doğru gerdiğimiz ipi sol taraftan öne geçiriyoruz ve böylece çift ilmek oluşturmuş oluyoruz (5.kare)
Buradan sonra bu şişteki tüm ilmekleri örüp yanındaki şişe geçiyoruz.
çorap örmek
Bu şişteki ilmeklerin de hepsini örüyoruz (1.kare)
Örgümüzü ters çeviriyoruz ve ipimizi sağ taraftan öne geçiriyoruz (2.kare)
İpi öne geçirdikten sonra ilk ilmeği örmeden alıyoruz ve ipimizi önden arkaya doğru şişin üzerinden geçiriyoruz böylece çift ilmek oluşturuyoruz (3.kare)
Şişteki tüm ilmekleri düz örüp diğer şişe geçiyoruz ve onu da çift ilmeğe kadar örüyoruz.
Çift ilmeğe gelince duruyoruz, çift ilmeği örmüyoruz. Örgümüze ters çevirip ilk çift ilmeğin yanına ikinci çift ilmeği yapıyoruz. Böylece her sırada çift ilmek sayıları birer birer artmış oluyor. Kenarlardaki çift ilmek sayıları arttıkça ortadaki normal ilmeklerin sayısı azalıyor.

Çift ilmek oluştururken ters ördüğümüz sırada önce ilmeği örmeden alıp sonra ipimizin yerini değiştiriyoruz. Düz örerken ise önce ipi öne alıyoruz sonra ilmeği örmeden alıp ipi arkaya doğru çekiyoruz.

Bu bebek çorabı için her iki şişin dış kenarlarında 6şar çift ilmek iç kenarlarında ise 3er normal ilmek kalana kadar tekrarlıyoruz (4.kare)
4.karedeki duruma ulaştığımızda bütün ilmekleri yani 4 şişi birden 2 sıra boyunca örüyoruz. Çift ilmeklerin hepsini 5.karedeki gibi her iki ilmeği birden aynı anda alarak örüyoruz. Böylece gevşeme ve delik oluşmasının önüne geçmiş oluyoruz.
beş şişle patik nasıl örülür
2 sıra boyunca 4 şişteki ilmeklerin tümünü örüp başlangıç ipinin hizzasında duruyoruz. Artık buradan sonra arttırma yapacağız ve ortadaki 6 ilmeğin her birinin kenarlarındaki ilmekleri her bir sırada birer ilmek fazla örerek arttıracağız. Bu arttırmaları yaparken yine çift ilmek oluşturacağız fakat ilk başta yaptığımız gibi çift ilmekler yanyana birikmeyecek.

Baştan başlayacak olursak; ortada 6 adet normal ilmek kaldı ve 2 sıra boyunca 4 şişi birden ördünüz ve başlangıç ipinin hizzasına gelip durdunuz. Burada başlangıç ipinin hizzasınının sağında 3 tane ve solunda 3 tane olmak üzere 6 tane normal ilmek var. En ortaya geldiğimize göre ilk 3 normal ilmeği örmüş olmalıyız şimdi diğer 3 ilmeği de öreceğiz ve arttırma aşamasına geldiğimiz için 4. ilmeği de örüyoruz ve duruyoruz. Örgümüzü çevirip ördüğümüz bu 4. ilmeği örmeden alıyoruz ve ipimizi arkaya doğru gerip şişin solundan geçirip tıpkı bir önceki aşamada olduğu gibi çift ilmek oluşturuyoruz ve diğer 3 ilmeği örüyoruz. Diğer şişe geçip ilk 3 ilmeği örüyoruz, burada da arttırma yapmamız gerektiğinden 4. ilmeği de örüyoruz ve duruyoruz.
Örgümüzü çeviriyoruz (1.kare) ve yine çift ilmek yapıyoruz bunun için ipimizi öne alıp ilk ilmeği örmeden alıyoruz (2.kare) ve ipimizi tekrar arkaya doğru elimizle gergince tutup geçiriyoruz ve çift ilmek oluşturuyoruz. Önümüzdeki 3 ilmeği normal şekilde örüp diğer şişe geçiyoruz (3.kare, okun gösterdiği ilmek çift ilmek). Bu aşamada her iki şişte de hem 3 normal ilmek hem de 3. ilmeklerin yanında 4.sırada sağlı sollu çift ilmekler var. (4.kare)
Şimdi 4.karede solda görünen 1 numaralı şişimizin ilk 3 normal ilmeğini ve 4. ilmeği olan çift ilmeğini örüyoruz ve 5. normal ilmeği de örüp duruyoruz ve dönüyoruz. Çift ilmek oluşturup diğer ilmekleri örüp diğer şişe geçiyoruz ve onun da 3 normal ilmeğini 4. ilmek olan çift ilmeğini ve onun yanındaki normal ilmeği örüp duruyoruz ve örgümüzü çevirip çift ilmek yapıyoruz ve tekrar örmeye devam ediyoruz. 4. karede çift ilmekler 4. ilmeklerken, 5. karede çift ilmeklerin 5. ilmekler olduklarını görüyoruz. 6. karede ise topuğun bittiğine işaret eden bir durumla karşı karşıyayız yani çift ilmekler en sondalar. En sondaki çift ilmeklerden 1. şişte olanı yani başlangıç ipinin hizzasına göre soldaki şişin en sonunda olanını örünce artık topuk kısmı bitmiş demektir, tekrar diğer tüm şişleri örmeye devam ediyoruz. Bu esnada sağdaki şişin en sonundaki çift ilmeği halka şeklinde yuvarlak örmeye başladığımızda geçerken alıp örüyoruz.

beş şişle patik örmek

4)Ayak kısmı: Bu kısım da tıpkı bilek kısmı gibi zahmetsizce örülüyor, tek yapmanız gereken 15 sıra düz örmek.
5)Burun kısmı: Artık çorbımız iyice kendini göstermeye başladı ve son aşamaya geldik. Buradan sonrası nasıl oldukça hızlı ilerleyecek çünkü her sırada her bir şişten 1 toplamda da 4 ilmek keseceğiz. Bu kesme işlemi sonrasında burun kısmının düzgün görünmesi için 1. şişin ve 3. şişin sondan 2. ve 3. ilmeklerini birlikte örüyoruz (1.kare). 2. ve 4. şişlerinse baştan 2. ve 3. ilmeklerini sanki örecekmiş gibi alıp (2.kare) sonra da birlikte örüyoruz (3.kare). Böylece çorabın burnunun sağ tarafı sola, sol tarafı da sağa doğru kıvrılıp hoş bir görüntü oluşturuyor.
Not: 1.şiş başlangıç ipinin solunda kalan şiştir ondan sonraki 2. ondan sonraki 3. ve başlangıç ipinin sağındaki son şiş de 4. şiştir. 
bebek çorabı nasıl örülür
Burun kısmında ilmek eksiltmelerin yapımı

Şişlerin her birinde 2 ilmek toplamda 8 ilmek kalana kadar (2.kare) her sırada şiş başına 1 ilmek, sıra başına 4 ilmek keserek örüyoruz ve en sonunda toplamda 8 ilmek kaldığında ipimizi 20 cm pay bırakarak kesip yumakla bağımızı koparıyoruz, yün iğnesine ipi geçirip tıpkı yumurta beresinde yaptığımız gibi ipi geçirdiğimiz bu iğneyi tek tek sırayla son kalan 8 ilmekten geçirip şişleri çıkarıyoruz (3.kare). İpi çekip düğümleyerek sabitliyoruz, açılıp da sökülmeye yol açmaması için çorabın içinde ilmek altlarından geçiriyoruz (4.kare).
bebek patiği anlatımı

 Beş şişle yapılabilecek diğer değişik işlerde görüşmek üzere :)
 

3 yorum:

  1. Çorap iştahım kabardı bu sayede, teşekkürler. En kısa zamanda örülecek :)

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel anlatmışsınız ellerinize sağlık, eskiden anneler, nineler örerdi sonra çorap örenler azaldıkça azaldı halbuki yabancı sitelerde çok güzel çorap örnekleri görüyorum. Sizin de böyle güzel bir çorap örmeniz ve detaylı bir şekilde anlatmanız beni çok sevindirdi. Ben de en kısa zamanda deneyeceğim...
    Görüşmek üzere, Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Harika! Çok beğendim ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil