17 Nisan 2015 Cuma

Beş şiş beş değişik iş 4 (Kese örgüsü)

lavanta kesesi örgüsü
Beş şişle yapılabilecek beş değişik iş yazı dizisinin sonuna yaklaşırken dördüncü sırada oldukça kolay bir tarifim var: Beş şişle kese örgüsü. Artan iplerinizle kolayca örebileceğiniz kullanışlı minik kesenin yapımı için 2.5 numara beş şiş, uygun kalınlıkta ip, 2.5 numara tığ, az miktarda renkli ip ve makas yeterli. Nasıl yapıldığına gelecek olursam:


Tek bir şişe 48 ilmek atarak başlıyoruz. İlmekleri 4 şişe paylaştırıyoruz. 10 sıra düz örüyoruz (1.kare).
Daha sonra kesenin ağzını büzebilmemiz için kordon geçirilebilecek boşlukları oluşturmak için her şişin 3-4, 7-8, 11-12 sıralı ilmeklerini birlikte örüyoruz (2.kare).
Her seferinde ikisi birlikte örülen ilmeklerin ardından şişimize ip doluyoruz (3.kare).
Bu doladığımız ipleri bir sonraki sırada düz olarak örüyoruz (4.kare).
Böylece eksiltme yaparak boşluk oluşmasını sağlamış bir taraftan da şişimize ip dolayarak eski ilmek sayısını korumuş ve örgünün ana şeklini bozmamış oluyoruz.
lavanta kesesi nasıl yapılır
Boşluk oluşturma aşamasından sonra 35 sıra düz örüyoruz (1.kare).
Tüm ilmekleri çok sıkı olmayacak şekilde kesiyoruz (2.kare).
Kesme işlemi iki ilmeğin birlikte örülüp oluşan tek ilmeğin bir sonraki ilmekle birlikte örülmesidir ve ilmek kalmayıncaya kadar aynı döngüde devam edilmesi şeklinde ortaya çıkar. Bir sonraki aşamada tığımızla tıpkı zincir çekermiş gibi ve ipimizi her iki parçadan da geçirerek (3.kare) kesenin alt kısmını kapatıyoruz (4.kare).
Farklı renkte bir iple 60 zincir çekiyoruz (5.kare).
Bu zinciri başta açmış olduğumuz boşluklardan geçiriyoruz. Yine aynı renkte iple kese ağzına çepeçevre sıkiğne geçiyoruz (6.kare).
İpimizi kesip sabitliyoruz böylece minik kesemiz tamamlanmış oluyor.
lavanta kesesi örgüsü

Böylece Beş şiş beş değişik iş yazı dizisinin son bölümüne geçmiş oluyoruz. Beşinci işin ne olacağını açıkcası ben de çok merak ediyorum. Her ne kadar beş değişik iş demiş olsam da beş şişle beşten çok daha fazla iş yapılabilir, hal böyle olunca karar vermek zorlaşıyor :)

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere :)

1 yorum:

  1. Ne güzel anlatmışsın, paylaşımın için çok teşekkürler :) Sevgiler :)

    YanıtlaSil