28 Temmuz 2015 Salı

Çocuk çantası nasıl dikilir?

 
çocuk çantası
Yeni bir anlatımlı tarif ile karşınızdayım. İlkokula giden iki hanımefendi için elbise dikerken artan kumaşları nasıl değerlendirsem diye düşünmeye başladım. Bu çantalar da böylece meydana çıkmış oldular. Yapımı oldukça basit, denemek isteyenler aşağıdaki yazı ve resimleri takip ederek kolayca yapabilirler. Dikişe yeni başlayanlar için de son derece uygun bir çalışma olduğunu söyleyebilirim.
kız çantası

Zihnimizde daha iyi canlanabilmesi için dikeceğimiz parçaların tümüne topluca bakmak işimize yarayacaktır.
 
çanta dikimi
İlk olarak kalıp çıkartarak başlıyoruz. Gördüğünüz gibi çantanın alt kısmında yan taraflar düz değil kavisli, aynı şekilde ağız kısmı da hafifçe daralıyor ve hem ön hem arka kısımlarda büzgüleri mevcut. Tüm bu detaylar için dikdörtgen çizerek işe başlıyoruz.

kalıp nasıl çıkartılır
Kalıp çıkarmak için bir kağıda 20x25 cm'lik bir dikdörtgen çizip kesiyoruz
Alt kısımdaki kavisleri oluşturabilmek için aşağıdaki resimde görüldüğü gibi her iki alt köşenin alttan 7 cm yandan 8 cm uzağındaki noktalardan köşeye 3 cm uzaklıkta kavisler çiziyoruz kurşun kalemle. Bu kavisleri kestiğimizde dış kısmı oluşturacak parçaların kalıbı tamamlanmış oluyor. Kalıbımızı kumaş parçasının üzerine getirip kaymaması için birkaç yerden kumaşa iğneliyoruz ve 1 cm dikiş payı ile kumaşımızı kesiyoruz.

çanta nasıl dikilir
Kalıbın alt kısmında kavislerin çizilmesi
Dış kısım için gerekli parçaları kestikten sonra iç kısım için gerekli parçaların kalıbını hazırlamak için bir ekleme yapıyoruz. Çantanın ağız kısmı dış parçaların üstündeki büzgülerden dolayı daralıyor. İç kısımda bu büzgüler olmadığı için iç kısım parçalarını daralan bir kalıp hazırlayarak kesiyoruz. Bunun için aşağıdan 10 cm yukarıda yanlardan 2.5 cm aşağıdaki noktaları aşağıdaki resimde görüldüğü gibi işaretleyip kurşun kalemle kavisler çizip kesiyoruz. Yine bu kalıbı keseceğimiz kumaş parçalarına birkaç yerden iğneleyerek 1 cm dikiş payı ile kesiyoruz.

İç ve dış kısım parçalarını kestikten sonra diğer gerekli parçaları da kesiyoruz. Bu parçalar iki adet 7x34 cm boyutunda sap parçaları ve 2 adet 22x14 cm boyutunda üst kısım parçaları. Bu parçalar dikdörtgen olduğu için kalıba gerek yok cetvel yardımıyla kolayca ölçüp kesebiliriz.
Dikişe başlamadan önce tüm parçaları ütülüyoruz. Üst kısmı oluşturacak 22x14 cm boyutundaki iki parçayı ise ters kısmı içte kalacak şekilde tam ortadan ikiye katlayıp ütülüyoruz. Bu kat izi son aşamada işimize yarayacak.
Sıra geliyor çantanın saplarının yapımına. Saplar için kestiğimiz her iki parçayı yüz kısmı içte kalacak şekilde uzunlamasına katlayıp yanlardan iğneliyoruz (1). 1cm dikiş payı ile dikiyoruz (2). Ters yüz ediyoruz (3). Ters yüz ettiğimiz bu parçaları ütülüyoruz (4). Mümkün olduğunca dipten dikiş geçiyoruz (5). Son olarak sapları üst kısımlarda nereye dikeceğimizi hesaplayıp iğne ile tutturuyoruz. Sapların geleceği yerleri aşağıda daha ayrıntılı göreceksiniz.

çanta sapı nasıl dikilir
Çanta saplarının hazırlanması ve iğnelenmesi
Hazırlamış olduğumuz sapların genişlikleri 2.5 cm ve her iki ucu arasında 5 cm mesafe olacak şekilde üst kısımlara ortalayarak  iğne ile sabitliyoruz. Tam ortalayabilmek için her iki sapın kenara 6 cm uzaklıkta olması gerekiyor.

Çanta saplarının üst kısımlara ortalanarak sabitlenmesi
Sapları ortalayıp iğne ile sabitledikten sonra dikiş ayağı kadar dikiş payı ile üst kısımlara dikiyoruz.
 
Sapları üst kısımlara dikip sabitledikten sonra iç kısımları da üst parça ile dikerek birleştiriyoruz. Bunun için sapları dikme tehlikesine karşın resimdeki gibi yukarı çeviriyoruz ve iç kısmın parçasını üst kısma aşağıda görüldüğü gibi iğneliyoruz ve 1 cm dikiş payı ile dikiyoruz. Dikiş paylarını yanlara doğru açarak ütülüyoruz.
İç kısımların dikilmesi
Her iki parçayı da diktikten sonra dış kısma geçiyoruz. Dış kısmın ağız kısmı iç kısımdaki gibi 22 cm değil 27 cm uzunlukta bu 5 cm'lik fark orta kısımların büzülmesi ile kapatılıyor. Bu orta kısımlar her iki kenarın 9 cm uzağında başlıyor yani bu ortada kalan 9 cm'lik kısım büzülerek 4 cm'e indiriliyor. Büzmek için bir kenardan 9 cm uzaktaki noktadan dikiş iğnesiyle ipliğimizi yarım cm'lik aralıklarla geçirerek 9 cm boyunca ilerliyoruz daha sonra iğnemizi iplikten çıkartıp her iki ucundan çekip 4 cm kalana kadar büzüyoruz. Büzgümüz açılmasın diye toplu iğne yardımıyla tutturuyoruz. Büzgülü haldeki dış parçaları aşağıdaki resimde görüldüğü gibi üst kısma iğneliyoruz. Sapları da birlikte dikmemek için dikmeye başlamadan önce kontrol ediyoruz. 1 cm dikiş payı ile dış kısımları da üst kısımlara dikiyoruz.
Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi iki parça elde etmiş oluyoruz. Bu aşamadan sonra istersek kenar süsümüzü elde dikebiliriz. Kenar süsünü istersek her iki tarafa istersek de tek bir tarafa dikebiliriz. Kenar süsünü diktikten sonra ise sıra geliyor elimizdeki iki parçayı dikip birleştirmeye. Bunun için her iki parçayı yüzleri birbirine bakacak şekilde üst üste koyuyoruz ve kenarlarından iğneleyerek sabitliyoruz. 
Parçaları birbirine dikerken ters yüz etmek için iç kısmın yan taraflarının birinde ortada  3-4 cm'lik bir açıklık bırakmamız gerekiyor. Parçaları 1 cm'lik dikiş payı ile diktikten sonra bu açıklıktan çantayı ters yüz ediyoruz ve iç kısmı dış kısmın içine yerleştiriyoruz. En başta üst kısım parçalarını kestikten sonra ütüleyerek meydana getirmiş olduğumuz ütü izi çantanın tam ağız kısmında kalmış oluyor. Ters yüz etmek için açık bıraktığımız kısmı elimizde dikip çantayı ütüledikten sonra ağız kısmını çepe çevre mümkün olduğunca dipten dikiyoruz. Böylece çantamız tamamlanmış oluyor.
çocuk el çantası nasıl dikilir
Bunlar da elbiseleriyle birlikte son ütü öncesi halleri :) Denemek isteyenlere kolay gelsin. Anlatımlı tüm tariflerimi burada dikiş ile ilgili tüm yazılarımı ise burada bulabilirsiniz.
kız elbisesi
 
çocuk elbisesi

4 yorum:

  1. Kumaşların desenleri ve renkleri de pek sevimli:)
    Hoş olmuş, ellerinize sağlık.
    "Nasıl yapılır?" temalı yazıları seviyorum;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloguma hoşgeldiniz :) Ziyaretiniz ve yorumunuz beni çok mutlu etti. Bilgisini cömertce paylaşanlar sayesinde bildiği çoğu şeyi öğrenmiş biri olarak nasıl yapılırlı yazılar hazırlamayı ben de çok seviyorum.

      Sil
  2. Merhaba,
    Canlı renkleriyle çok sevimli olmuşlar. Ayrıntılı anlatmanız da ne güzel, ellerinize emeğinize sağlık.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  3. Tarihli anlatımınız için teşekkürler çok işime yaradı

    YanıtlaSil