26 Şubat 2016 Cuma

Keçi sütlü sabun yapımı

keçi sütlü sabun


Eğer sadece zeytinyağlı sabun yapmak değil farklı sabunlar da denemek isterseniz keçi sütlü sabun harika bir seçenek olacaktır. Doğal sabun yapımında süt ya da yoğurt, krema gibi süt ürünleri kullanırken ise dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. Bu yazımda bu noktalara ve bir çok önemli ayrıntıya değineceğim.
Bu önemli noktalara geçmeden önce çok daha önemli olan noktaya, güvenlik önlemlerine tekrar bir göz atalım istiyorum.

Sabun yapımında kullanılan üç ana maddeden biri Sodyumhidroksit yani kostiktir. Bu madde aşırı derece bazik ve yakıcı özellikte bir yapıya sahiptir, göz ve cilt ile temas etmesi ihtimaline karşı da mutlaka önlem alınmalıdır. Bununla birlikte kullanılacak kostik miktarının çok iyi hesaplanması ve bunun için 1gr a kadar ölçebilen hassas tartı kullanılması gerekir. Sabun yapımında kullanılan hiç bir aracın gıda ile temas etmemesi gerekmektedir, yani sabun yaptığınız kabınız ya da tencerenizi bir daha mutfak gereci olarak kullanmamalısınız.

Aşağıdaki fotoğrafta görmüş olduğunuz araç-gereci temin etmeden sabun yapımına başlamamalısınız. Bunlar: çalışma gözlüğü, eldiven, hassas tartı, uzaktan ısı ölçer ve plastik süzgeç.

sabun nasıl yapılır

Tüm bu araç gereci temin ettikten sonra sabununuzu hangi yağlardan yapmak istediğinize karar vermeniz ve miktarlarını belirlemeniz gerekir. Sabun yapımında aklınıza gelebilecek bir çok yağı kullanabilir ve de kombine edebilirsiniz mesela kullanacağınız yağın yarısını zeytinyağı yarısını kolza yağı olarak seçebilirsiniz ya da 1/4 oranında hindistancevizi yağı kullanabilir sabununuzun köpürme kalitesini arttırabilirsiniz. Her bir yağın kendine özgü özellikleri vardır ve yapılan sabunun özelliklerini de belirleyicidirler.

Her yağın sabunlaşma katsayısı farklı olacağından gerekli kostik miktarı da buna bağlı olarak değişecektir. Ben burada 1,5 kg yağ ve 500 gr keçi sütü kullandım. Sabun yapımında ölçü olarak sadece gram kullanılır litre kullanılmaz. Su ya da süt olsun kostiği eritmek için kullanılan sıvı miktarı için en ideal oran toplam yağın 1/3 i şeklindedir. Daha az sıvı ile çalışmak tehlikeli olabilir. Daha fazla sıvı ile çalışmak da sabunun kuruma sürecini uzatacaktır. 
Kullandığım kostiği de yağların miktar ve oranlarını ve de sabunlaşmadan kalmasını istediğim yağ oranını göz önünde bulundurarak hesapladım. Nasıl bir yağ ya da yağlar karışımı kullanmak istediğinize göre kostik miktarı değişir ve yeniden hesaplanmalıdır.  

    doğal sütlü sabun

Her ne yağ kullanacak olursanız olun şunu unutmamalısınız ki soğuk proses sabun yapımında kullanılan yağların sofralık kalitede olması gerekir. Yani artık ve bozuk yağları sabun yapımında kullanamazsınız.

Sabun yapımında süt kullanımına gelecek olursam kullanacağımız sütü mutlaka buzlukta buz kaplarda dondurmalıyız. Bunun sebebi sütlü sabun yapacağımız zaman kostiği suyun değil sütün içinde eriteceğiz yani buz haldeki sütün üzerine azar azar dökeceğiz böylece aniden ısınıp tehlike yaratmasının ve de amonyak kokusuna sebep olmasının önüne geçmiş olacağız.

Dondurulmuş Keçi Sütü

Dondurulmuş Keçi Sütüne Kostiğin Kaşık Kaşık Eklenmesi
Soğuk proses sabun yapımında ısının ayrı bir önemi var. Bunun için uzaktan ısı ölçeri mutlaka yanınızda bulundurmalısınız. Kostik ve süt eridiğinde bu karışımı iyice karıştırıp sıcaklığını ölçmelisiniz, sıcaklığı 30 dereceye gelmişse artık yağ ile sütlü kostik çözeltisini karıştırabilirsiniz demektir. Bunun için kullanacağınız yağın da aynı ısıda olması gerektiğini unutmamalısınız.
Kostikle Birlikte Eriyen Sütün İyice Karıştırılmış Hali
Sütlü kostik çözeltisinin ısısı 30 derecenin üzerine çıkmaya başladığında etrafa pek hoş olmayan bir amonyak kokusunun yayılmaya başladığını fark edersiniz, bu koku sabuna da sirayet edecektir, her ne kadar zamanla hafifleyip yok olsa da bunun ne kadar zaman alacağı kokunun yoğunluğuna yani erişilen ısıya göre değişecektir.

Önceden kullanacağımız yağı hazır bulundurduğumuz kaba kostik çözeltisini plastik süzgeçten geçirerek süzüyoruz. Burada kullanacağımız süzgeç daha büyük olmak zorunda çünkü sütün içindeki yağ kostikle temasa geçip çoktan sabunlaşmış oluyor ve süzgeci tıkıyor. Daha büyük bir süzgeçten ve de plastik kaşık yardımıyla ezerek kostik çözeltisini yağın bulunduğu kaba aktarıyoruz ve karıştırmaya başlıyoruz. Karıştırma işlemi için mutfakta kullanmadığımız bir el blenderını kullanmamız işimizi epey kolaylaştıracaktır fakat sabun karışımının puding kıvamından daha katı olmamasına dikkat etmeliyiz. Puding kıvamına geldiğinde sabun karışımını kalıba döküp izole etmeden 24 saat boyunca bekletiyoruz.

Sabun karışımları kalıba döküldüklerinde ısınmaya başlarlar, bu ısınma normal şartlar altında 50 dereceyi rahatlıkla bulur ve bu durum sabunlaşma için önemlidir. Fakat sütlü sabunlarda bu ısı 30 dereceyi geçmemelidir. Bunun için de sabun karışımı döküldükten sonra sabun kalıbı serin bir ortama alınmalıdır. Kış aylarında balkon en ideal yerdir. Sıcaklığın 30 derecenin üzerine çıkması daha önce de belirttiğim gibi amonyak kokusuna sebep olacaktır.
Kullandığımız Yağın İçine Sütlü Kostik Çözeltisini Ekleyip Karıştırıyoruz
Sabun kalıbı olarak ben pleksiglastan yapılma her iki ucu açık silindir kalıplar kullanıyorum. Alta gelen kısımlarını kalın bantlarla kapatıyorum. Üst kısımlarını da hava almayacak şekilde örtüyorum. Bu şekilde 24 saat bekletip buzluğa koyuyorum. Buzlukta 2 saat kadar bekledikten sonra çıkartıyorum ve bazen ilk birkaç dakika içinde bazen 20 dakika sonra kalıp yeterince terleme yapmış oluyor ve bu da sabunun kalıptan rahatça çıkmasını sağlıyor.
Silindir Kalıpları 24 Saat Sonra Buzluğa Koyup 2 Saat Bekletiyoruz, Buzluktan Çıkarttıktan Sonra  Kalıp Terleme Yapıyor ve Sabun Kolayca Çıkıyor.
Sabunlarınızı kalıptan çıkar çıkmaz henüz donmuş haldeyken ya da birkaç saat sonra iyice çözüldüklerinde kesebilirsiniz. İster hemen ister birkaç saat sonra kesin ama kesme işlemini 2 günden fazla ertelemeyin, keserken sabunda kırılmalar meydana gelebilir ve düzgün kesmekte zorlanabilirsiniz.

Görmüş olduğunuz gibi sütlü sabun sanıldığı gibi beyaz renkte değil koyu krem renginde oluyor ve ayrıca inanılmaz yumuşak kremsi bir köpüğü oluyor. 

keçi sütlü doğal sabun

24 yorum:

  1. çok güzel, bilgi dolu, meraklısına rehberlik edecek bir yayın olmuş, ellerine sağlık :) Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  2. Sabunun rengi malzemesi ve anlatımın harika emeğine elerine sağlık ikbalim keşke hekeze ulaşabilsen bu bilgiyle halen sabunun renklerinin peşinde olan hanım okadar çokki köpürsün yeter ama iceriğini merak edip araştırmıyor senden öğrendiğim kadar cevreme anlatmaya senin emeğini aktarmaya calışıyorum biliyorum bir gün sağlıklı sabun markası olacak emeklerin

    YanıtlaSil
  3. Sevgili emek ilmek bu kadar güzel ve değerli bilgileri neden bir kitapta toplamıyorsunuz? ne harika olur:)

    YanıtlaSil
  4. 1.5 kg yag 500 gr sut 1 gram kostikten toplamda kac kilo sabun elde ediliyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 gram kostik derken sanırım yazım hatası oluşmuş, zira 1.5 kg yağ için 1 gram kostik sabun yapımı için yetersiz bir miktar. Kostik miktarını belirlemek için kullanacağınız yağın sabunlaşma sayısını bilmeniz şart. Bir önceki yazımı okumanız faydalı olacaktır, bu konuya o yazımda detaylıca değinmiştim.
      Sorunuza gelecek olursam yaklaşık olarak 2 kg sabun elde edersiniz fakat sabunların kuruma aşamasında ağırlık kaybettiğini de ayrıca belirteyim. Gerçi bu durum sabun için ideal bir durumdur, yeterli bir süre kurumada bekletilen sabunlar kullanım aşamasında daha uzun ömürlü olurlar. Kuruma süresi en az 6 haftadır.

      Sil
    2. Tam formülü burada verirmisiniz?

      Sil
  5. Cevabınız için çok teşekkür ederim. Muhakkak diğer makalelerinizi okuyacağım.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba. Satıyor musunuz bu sabunları?

    YanıtlaSil
  7. Kaliplari nereden temin ettiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, burada gördüğünüz silindir şeklinde olanlar pleksiglas denen maddeden yapılma, eşim kendisi yurtdışından sipariş etmişti, diğer sabun kalıplarımı ve kesme aletlerini kendisi yaptı, gereken malzemeleri yapı marketlerden temin etmişti.

      Sil
  8. Merhaba, kostik oranını hesaplarken, sütteki yağ oranını da hesaplayacak mıyız? Keçi sütü için, sabunlaşma oranını bulamadım da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, 100gr keçi sütünde ortalama 3gr yağ olduğunu düşünürsek 1000gr için bu 30gr olacaktır. Kayda değer bir miktar olmadığı için ben hesaplamıyorum.

      Sil
  9. Bu tarifte kaç Gr kostik kullandınız acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanılan kostik miktarı sabunun içindeki yağ oranlarıyla ilgili hangi yağdan kaç gr kullandığımı şuan bilemiyorum, burada genel olarak sabun yapımında süt nasıl ve ne şekilde kullanılır onu anlatmak istemiştim. Son yazımda kostik miktarı hesaplamayı detaylı olarak anlatmıştım isterseniz oraya bir göz atın https://emekilmek.blogspot.de/2017/02/sabun-yapmnda-kullanlan-yaglar-ve.html?m=1

      Sil
    2. Teşekkürler. Anlatimlarinizdan yola çıkarak ben de cogu zeytinyağlı, hindistan cevizi ve lavanta yağı da içeren lavantali sabun yaptım. Daha 24 saat dolmadi. Sabun haline gelmiş. Kalıptan çıkardık, mis gibi kokuyor. Akşam da kesip kurumaya bırakacağiz. Güzel paylasimlariniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
    3. En kısa sürede sütlü ve kakao yağlı vanilya esansı ya da yağı varsa yağlı sabun deneyeceğim. 😊

      Sil
    4. Çok sevindim Ayşe Hanım, sabunlarınızın fotoğraflarını ilimilmek@gmail.com adresine gönderirseniz denemek isteyenlere de fikir olması açısından yayınlamak isterim. Yeni sabun çalışmalarınızda başarılar şimdiden.

      Sil
  10. Merhaba
    Keci sutundeki yagi dikkate almiyorsak, sirg zeytinyagi kullandigimiz durumda normal zeytinyagli sabun yapar gibi yapacagiz diye anladim, dogru mudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ayşegül Hanım, aynı o şekilde yapıyoruz yani sırf zeytinyağı kullandıysak bir tek zeytinyağının sabunlaşma sayısını dikkate alıyoruz. 1kg zeytinyağından keçi sütlü sabun yapmak istesek kullanacağımız max süt miktarı 330 gr bu da ortalama 10gr yağ demek, 1000 gr zeytinyağı için 10 gr yağın sonucu anlamlı şekilde etkileyecek bir etkisi olmayacaktır.

      Sil
  11. Merhaba nolurrr karışık yağlı kefir sabunu ve bu çamaşır sabunu tarifi verir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kefir sabunu hiç denemedim Mehtap Hanım. Çamaşır yıkamak içinse sabunlaşmadan kalan yağ miktarını sıfıra yakın tutmak yeterli olacaktır. Gerçi kendi el sabunlarımla bebek kıyafeti yıkadığım oluyor arada. Bir sorunla karşılaşmadım. Tabii sabunlaşmadan kalan yağ oranı çok az olunca ellerin tahriş olabileceğini hesaba katmak lazım.

      Sil
  12. Merhabalar, bugün keçi sütünden yaptığım kefirle sabun yaptım. Daha önce sabun atölyesi çalışmalarına katılmıştım. Sizin paylaşımlarınızdan da yararlandım. Çok teşekkür ederim. Sizin keçi sütlü sabun tarifinize uyarlayarak yaptım. Kullandığım 2000 gram yağ için, 500 gram su, 250 gram kefir kullandım. Kostik suda eriyip sıcaklığı 30 dereceye inince, üzerine soğuk kefiri de yavaş yavaş ekledim. Sonra sıcaklığı 30 dereceye gelen yağla karıştırdım, kalıplara aldım. Tekrar teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  13. merhabalar bilgileriniz için teşekkürler bir kaç sorum olacak kullanılacak suyun saf su mu içme suyumu olması gerekiyor bir de kostikli su 30-40 dereceye geldiğinde kullanacağımız yağında bu dereceye kadar ısıtılması mı gerekiyor şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, musluk suyu da kullanabilirsiniz. Yağın da kostikli su ile yakın sıcaklıkta olması önemli. Eğer süt kullanacaksanız sütü önceden buz küpleri şeklinde dondurmayı ve buz halde kullanmayı ihmal etmeyin. Bu şekilde bile ısının 30-35 dereceye çıktığını göreceksiniz. Kolay gelsin.

      Sil