31 Ekim 2016 Pazartesi

Killi sabun yapımı

kırmızı killi doğal sabun
Kımızı killi sabun

Kil öteden beri bir çok alanda kullanılan doğal bir madde. Son zamanlarda cilde yararlarından ötürü daha çok yüz maskesi olarak karşımıza çıksa da eskiden saç yıkamada yaygın olarak kullanılırmış. Kilin birbirinden farklı bir çok çeşidi mevcut ve bu kil çeşitleri renklerine göre adlandırılmakta; beyaz kil, yeşil kil ve kırmızı kil ülkemizde en çok bilinen kil çeşitleri bununla birlikte pembe kil ve sarı kil de ilk saydıklarımdan daha nadir olarak karşımıza çıkabilecek kil çeşitlerinden. Killerin sadece renkleri değil özellikleri de farklılaşmakta. Örneğin kırmızı kil hassas ciltler için daha uygunken beyaz kil yağlı ciltlerde etkisini göstermekte.

Bu yazımda size sabun yapımında nasıl kil kullanabileceğimizden bahsetmek istiyorum. Ev yapımı doğal sabunlara bir de besleyici mineralli bu doğal killeri eklediğinizde emin olun ortaya çıkan sonuçtan son derece memnun kalacaksınız. Sabuna eklemiş olduğunuz bu killer sabunun besleyiciliğini ve temizleyiciliğini arttırmanın yanı sıra köpük oluşumunu da arttırdığı için bir sabundan beklenen herşeyi maksimum düzeye çıkartmakta. Özellikle şampuan kullanımını bırakıp saçlarını sabunla yıkamak isteyenler için killi sabunların ötesinde bir alternatif düşünemiyorum.


Her konuda olduğu gibi kil kullanımında da dikkat edilmesi gereken bazı önemli püf noktaları bulunmakta isterseniz bunları 1 kg yağdan sabun yaptığımızı düşünerek aşama aşama anlatayım.

Güvenlik!!!
Sabun yapımına başlamadan önce bu konudaki en temel ve olmazsa olmaz bilgileri içeren ilk yazımı mutlaka okumalısınız. Sabun yapımında güvenlik önlemlerinin kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiğini aklınızdan çıkartmamalısınız. 
Kullanacağınız sabun kalıbı eski bir plastik kap olabilir bunun için özenmenize gerek yok ya da kesme aleti yerine herhangi bir bıçağı da kullanabilirsiniz ama 1 grama kadar tartan hassas tartı, uzaktan ısı ölçer, ellerinize oturan sağlam eldiven, sık dokunmuş plastik süzgeç ve gözlerinizi koruyan iş gözlüğünü mutlaka temin etmelisiniz. Günümüzde bu tip gereçleri her yerden kolayca temin edebilir internet üzerinden sipariş verebilir ve kısa sürede elde edebilirsiniz. Sağlık ve güvenliğiniz için yapacağınız hiç de fazla olmayacak bu masraf ve zahmetten asla kaçınmamalısınız.

Killi sabun yapımı aşamaları (1kg Zeytinyağından %8 yağlı):

Kullanılacak malzemeler:
Sabun yapımı için gerekli 3 temel madde vardır, bunlar; yağ, kostik (sodyumhidroksit) ve sudur. Burada bu 3 maddeye ek olarak kil de kullanacağız; bu kil, istediğimiz daha doğrusu bulabileceğimiz herhangi bir kil olabilir -ki aktarlarda en kolay bulunanı beyaz ve yeşil kildir. Kullanacağımız kilin miktarı 1 kg yağ için 20 gram kil şeklinde olacak. Kili tarttıktan sonra mutlaka ince bir süzgeçten elememiz gerek, her ne kadar ince bir yapısı olsa da bazen killerin içinde küçük taş parçaları olabilir ve sabunun içine karışmaları halinde cildimizi tahriş edebilir. 
En başa dönecek olursak güvenlik önlemlerimizi aldıktan ve gerekli malzemeleri araç gereci hazır ettikten sonra önce 300 gram suyu tartıp plastik bir kaba koyuyoruz, daha sonra 124 gram kostiği tartıp suya yavaşça ekliyoruz. Kostik suyla buluşunca gaz açığa çıkar bu gaz solunum yollarını tahriş eden tehlikeli bir gazdır ve kesinlikle solunmamalıdır!!!
-Bu sebeple sabun yapımında kullandığınız ortamın penceresi mutlaka açık olmalı. 
-Tuvalet banyo gibi penceresiz mekanlar sabun yapımı için kesinlikle uygun değildir. 
-Ayrıca dökülme devrilme riskine karşı bu karıştırma işlemleri mutlaka tezgah üzerinde yapılmalıdır. Yerde, alçak masalar ya da sehpa üzerlerinde çalışılmamalıdır. 

-Suyun içine kostiği aktardıktan sonra birkaç dakika plastik bir kaşık yardımıyla yavaşça karıştırıp kostiğin suda erimesini sağlamalıyız. 
-Bu esnada eriyen kostiğin ısısı 85-90 derece gibi tehlikeli ısılara ulaşacaktır. 
-Kostik eridikten sonra ısısının 35 derece ila 40 derece arasına gelmesini beklemeliyiz. 
-Bekleme süresi mevsim ve ortam sıcaklığına göre değişecektir. Bu süreyi kısaltmak için suyun yarısını sıvı yarısını buz olarak hazırlamak işe yarar. Tamamını buz olarak kullanmak mantıklı olmayacaktır çünkü bu sefer istediğimiz ısı düşük olacak 35 derecenin üzerine çıkamayabilecektir.
-Eğer sıcak yaz aylarında değilsek ve ortam sıcaklığı 30 derecenin üzerinde değilse kostikli su karışımı istenen sıcaklığa geldiğinde kullanacağımız 1kg zeytinyağını tartıp kısa bir süre ısısı 30-35 dereceye gelene kadar ısıtmak faydalı olacaktır. Kullanılan yağın ve kostikli suyun sıcaklıklarının mümkün olduğunca aynı olmasına dikkat etmeliyiz. 

-Yağ ve kostikli suyun her ikisi de 35-40 derece arası ısıdayken yağın bulunduğu kaba kostikli suyu plastik süzgeçten süzerek ve yavaşça dökebiliriz.
-Plastik süzgeç kullanmamızın sebebi suyun içinde erimeden kalmış kostik parçacıklarının sabuna karışmasını önlemektir. Bu yüzden mutlaka sık dokunmuş plastik süzgeç kullanmalıyız (semt pazarlarında çay süzgeci olarak rahatça bulunabilmektedir). 

Kilin ilave edilmesi:
-Kostikli suyu yağın olduğu kaba ilave ettikten sonra karışımı biraz karıştırıp, küçük bir plastik kaba bir miktar ayırıyoruz ve daha önce süzgeçten geçirdiğimiz kilimizi tekrar süzgeçten geçirerek yavaş yavaş ayırdığımız karışıma serpiştiriyoruz ve homojen şekilde dağılması için iyice karıştırıyoruz. 
-Kilin iyice dağıldığından emin olunca ana kabımıza bu karışımı ekleyip sabun karışımı puding kıvamını alana kadar karıştırıyoruz. Bu karıştırma işleminin süresini kısatmak için sadece sabun yapımında kullandığımız bir el blenderını kullanabiliriz.
-Karışım puding kıvamını aldıktan sonra hazırda bulundurduğumuz kalıbımıza döküp üzerini streç filmle örtüp mümkün olduğunca izole ediyoruz. İzole etmek için kullanmadığımız eski havluları bezleri kullanabiliriz. İzole etmemizin amacı sabun karışımının ısısının yükselmesini sağlamak. 
Sabun karışımımızın ısısının kalıba döküldükten sonra yükselmesi sabunlaşma faaliyetini hızlandıracaktır. Fakat bu ısının 60 derecenin üzerine çıkmaması gerekmektedir. Normal şartlar altında içine şeker, bal, süt ve süt ürünleri eklenen sabunların izole edilmemesi gerekir çünkü bu maddelerin içlerindeki şeker ısınmayı otomatik olarak arttıracaktır. 

-Kalıba döküp izole ettiğimiz sabunumuzu 24 saat boyunca dinlenmede bırakıyoruz ve kesinlikle üzerini açmıyoruz çünkü erken zamanda havayla temas eden kısımlarda küllenme denen beyaz pudramsı bir tabaka oluşur. Bu beyaz tabaka sabunun kalitesini olumsuz etkilemez sadece istenmeyen bir görüntü oluşturur. Sabuna sıcak su tuttuğunuzda kendiliğinden gider.

-En erken 24 saat en geç 3 gün içinde sabunumuzu kalıptan çıkarıp kesmemiz gerekir. Sabun kalıpta ne kadar beklerse o kadar sertleşir ve kesilmesi zorlaşır hatta kesme işlemi sırasında kırılmalar çatlamalar meydana gelebilir.

-Sabunları kestikten sonra kağıt serili havadar bir yerde 6 hafta kadar kurumaya bırakıyoruz ve ara ara çeviriyoruz.
-Doğal sabunlar katkı maddesi içermedikleri ve içlerinde cildi besleyici sabunlaşmadan kalan yağ bulunduğu için plastik paketler, üst üste istiflemeler bozulmalara yol açacak, sabunun ömrünü kısaltacaktır. Hava alabilen kağıt paketlerin kullanılması en uygun paketleme şeklidir. 
yeşil killi sabun
Yeşil killi sabun




12 yorum:

  1. yararlı bilgiler için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar, kili doğrudan puding kıvamına gelmek üzere olan karışımın içine döksek sorun olur mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, homojen şekilde dağılmasında sorun yaşayabilirsiniz.

      Sil
  3. Üstad merhaba. Daha önce yine tarif üzerine defne yaprağını kaynatarak, kostik ve zeytinyağıyla sabun yaptım. Defne yaprağını kullanmaktaki amacım defnenin kokusunu sabuna alabilmekti. Başarılı bir sabun oldu lakin sıfır koku. Güzel kokması için internetten sabun esansı alıp ilave mi etmeliyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef her koku kalıcı olmuyor, özellikle defne gibi portakal limon gibi uçucu yağların kokusu hızlı şekilde kayboluyor. Aromatik bitki yağlarının en kalıcısı lavanta yağı diyebilirim fakat lavanta esansı ile kıyaslandığında esansların birkaç sene kokusunu muhafaza ettiğini görebilirsiniz. Bazı esanslar aşırı keskin oluyor dolayısıyla temkinli davranmakta fayda var yani aromatik bitki yağını 1 kg yağ için 30 gr kullanırken esanslarda 10-15 gr da kalmak yeterli olacaktır. Esansları aktarlarda da bulabilirsiniz.

      Sil
  4. Merhaba bende sizin güzel ve faydalı bilgilerinizden yola çıkarak İlk killi sabunumu yaptım.Dediginiz gibi lavanta yağı kullandım.İnsallah güzel teşekkür ler.Allah razı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah, faydalı olabildiysem ne mutlu. Paylaşmamı isterseniz ilimilmek@gmail.com adresime sabun fotoğraflarınızı gönderebilirsiniz.

      Sil
  5. Merhabalar,
    Rose clay, brazillian clay gibi renkli kil çeşitlerine ulaşma şansınız oldu mu acaba? Malesef Türkiye'de denk gelemedim ve tedarik edebileceğim yerleri arıyorum. Bir de ne kadar arasam da cold process için özel hazırlanan doğal esanslara erişemedim. Kimi yerlerde sabun esansı olarak satılsa da, çoğu m&p sabun bazları için uygun ve trace sürecini hızlandırıp hot process e dönmek zorunda bırakıyorlar. Sizin tedarikçi olarak kullandığınız yerler varsa yardımlarınızı rica ediyorum.
    Çok teşekkürler,
    Gözde

    YanıtlaSil
  6. Yardımcı olmak isterdim ama hiçbir bilgim yok

    YanıtlaSil
  7. Çok faydalı bir paylaşım,teşekkür ederiz,benim sorum :renkli kili nereden temin edebiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırmızı kili kastettiyseniz kendim Almanya’dan temin etmiştim, yeşil ve beyaz kili her aktarda bulmak mümkün ama kırmızı olmuyor. Doğu şehirlerimizde çok bilindik olduğunu söyledi arkadaşlar ama sipariş verilebilecek bir yere rastlamadım.

      Sil