1 Şubat 2018 Perşembe

Kahveli sabun yapımı


peeling etkili doğal sabun


Sabun dünyası öyle zengin bir dünya ki araştırmanın öğrenmenin ve yeni çeşitler üretmenin sonu yok. Mutfakta kullandığımız bir çok şeyi sabun yapımında da kullanabiliyorsunuz, bunlardan bir tanesi de kahve. Kahvenin koku giderici ve cilde peeling etkisi var. Burada özellikle vurgulamak istediğim kullandığım kahvenin granül kahve ya da Türk kahvesi olmadığı, kahveli sabun yapımında sadece filtre kahve kullanıyorum. Filtre kahvenin Türk kahvesinden en büyük farkı kahve çekirdeğinin fazla ince öğütülmemiş olması bu da peeling özelliğinin ortaya çıkmasında büyük etken. 
Daha önce sabun yapmayı denediniz ve istediğiniz sonuçları elde ettiyseniz, yani sabun yapımı konusunda yeterli bilgi ve pratiğe sahipseniz kahveli sabun yapımı size kolay gelecektir. Kendi tecrübelerimden yola çıkarak ilk defa sabun yapacaklara kahveli sabun yapımıyla işe başlamalarını önermiyorum.


Gerekli malzemeler:

1000 gr yağ (hangi yağ ya da yağ karışımları olacağı sizin kendi seçiminize kalmış)
330 gr kahve (normal şartlarda kullandığınız ölçeğin 1,5 katı kahve ile hazırlanmış)
20 gr kuru filtre kahve
Kostik (kostik miktarı kullanacağınız yağa göre değişeceği için ne kadar kostik kullanmanız gerektiğini kendiniz hesaplamalısınız, bunun için şu yazı işinize yarayacaktır)

Yapım aşamaları:

Önce güvenlik!!! Her şeyden önce güvenlik önlemlerini aldığımızdan emin oluyoruz. Bunun için lütfen ilk sabun yazımı dikkatlice inceleyiniz.

1)Kahveli sabun yapımında öncelikli olarak yapılacak iş kahveyi hazırlamak. Hazırlayacağınız kahvenin sizin içtiğiniz kahveye göre daha sert hatta içilemeyecek kadar sert olması gerekli. Bunun için normal ölçünün 1,5 katını kullanmak yeterli.

2)Kahve demlendikten sonra mutlaka soğumaya bırakmanız gerekiyor. Kahvenin ısısı oda sıcaklığına indikten sonra birkaç saat buzdolabında bekletmeniz gerekli.

3)Soğuk kahveyi sabun yapımında kullandığınız kaba aktarın, üzerine daha önce tarttığınız kostiği yavaşça ekleyin, eriyene kadar karıştırın ve açığa çıkan buharı kesinlikle solumayın.

4)Kostikli kahve çözeltisini güvenli bir ortamda soğumaya bırakın (30-35 dereceye kadar soğumalı)

5)Tarttığınız ve 30-35 derece sıcaklığa gelmesi için ısıttığınız yağınızı bir kaba alın, üzerine kostikli kahve çözeltisini plastik çay süzgecinden süzerek yavaşça ekleyin.

Bu esnada bir şeyi fark edeceksiniz; kahvenin içindeki yağ kostikle karşılaşınca çoktan sabunlaşmış olacak, bu da ince bir tabaka şeklinde görüntü oluşturacak, süzgeçten süzerken bu sabunlaşmış kahve yağını da plastik kaşık yardımıyla ezerek süzgeçten geçirin.
Kostikli çözeltiler her seferinde plastik çay süzgecinden geçirilerek yağa eklenmeli, bunun sebebi erimemiş kostik ihtimalini sıfıra indirmektir. Kostiğin erimeden sabunun içinde kalması çok tehlikeli olabilir.

6)Karışımı plastik kaşıklı bir dakika kadar karıştırdıktan sonra azar azar serpiştirerek kahveyi ekleyin. Daha önceki sabun tariflerinde olduğu gibi sabun karışımını puding kıvamına gelene kadar sürekli karıştırın ya da el blenderından geçirin. 

7)Puding kıvamına gelen sabun karışımını kalıba döküp kalıbın üzerini streç folyo ile örtün ve 24 saat boyunca açmayın. Kalıbınızı oda sıcaklığında muhafaza edin kalorifer yakınına koymayın ve üzerini diğer bazı sabun tariflerinde olduğu gibi örtmeyin. 24 saat sonra sabununuzu kalıptan çıkartıp kesin ve aralıklı olarak kağıt üzerinde kurumaya bırakın. 6 hafta boyunca ara sıra çevirerek bekletin.


Kahveli sabun yapımında bilmeniz gereken önemli detaylar:

1)Kahveli sabun yapımında granül kahve ve Türk kahvesi sonucun başarılı olması açısından risklidir. Bunun için sadece filtre kahve kullanın. 

2)Kahveli sabunların rengi kendiliğinden kahverengi olur bunun için ayrıca boya kullanmanıza gerek yoktur.

3)Kahveli sabunun ilk başta pek hoş olmayan kötü bir kokusu vardır fakat endişeye mahal yok bu koku zamanla hafifleyecek ve kaybolacaktır.

4)Kahve kendi tabiatı itibarıyla kokuyu bastırıcı özelliğe sahiptir bu sebeple kullanacağınız esans ya da aromatik bitki yağları ile sabununuza koku vermek istediğinizde hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. 

5)Sabunun içine ekleyeceğiniz kuru kahve hem peeling etkisine sahiptir hem de tıpkı kilde olduğu gibi köpüğü arttıran bunun yanında sabunun her kullanımdan sonra hızlı kurumasını sağlayıp formunu kaybetmesini balçıklaşmasını engelleyen özelliğe sahiptir.

6 yorum:

  1. Ben sabunuma ekstraksiyon çözeltisi eklemek istiyorum. Örneğin 1kg yağ için ne kadar defne ekstraktı eklemeliyim. Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, burada miktar konusunda elde edilmiş olan ekstraktın yoğunluk derecesi önemli rol oynuyor. 1 kg için 10 gr da yeterli olabilir 40 gr da. Aynı zamanda defnenin uçucu özellikli olduğunu da hesaba katmak gerekecektir. Elinizdeki materyalin durumunu tam olarak bilemediğim için kesin bir rakam veremiyorum.

      Sil
  2. Merhaba oncelikle tesekkur ederim paylaşimlariniz icin. 800 ml su, 1500 ml zeytinyaği, 1500 ml kanola yağı, 380 g kostikle sabun yaptım. Reçetem uygun mudur. Sabunun köpürmesinde bir problem olur mu. Ya da köpureyi artirmak icin ne eklemeliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle yağın ölçümünü sıvıyağ dahi olsa gram cinsinden yapmak çok önemli, çünkü 1000 gr yağ 1000 ml etmemektedir. ml olarak verdiğiniz ölçünün gr olduğunu varsayarsam belirttiğiniz kostik miktarı uygun, suyu 100 gr arttırabilirsiniz. Kanola yağı zeytinyağına göre daha köpürtücü özellikte dolayısıyla sabununuz tamamen zeytinyağından olan bir sabuna göre daha fazla köpürecektir. Daha fazla köpük için 1 kaşık toz şeker kullanabilirsiniz. Kullanacağınız toplam su miktarından bir kaşık toz şekeri çözecek miktarda ayırıp şekeri eritin, sabun karışımını hazırlıyorken yağın içine kostik çözeltisini ekleyip karıştırdıktan sonra şekerli suyu ekleyip karıştırın. Kil kullanmak da köpüğü arttırır. Killi sabun yapımı yazımda detayları görebilirsiniz.

      Sil
    2. Öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim. Bir konuda daha fikrinizi alabilir miyim. Ben sabunumu renklendirmek istiyorum. Rengi yağ karışımına koyduğumda boyam su bazlı olduğundan karışmadı. Daha sonra kostikli su çözeltime ekledim. Ancak yağ karışımına bu çözeltimi koyduğumda renk istediğim gibi olmadı. Başka boya mı kullanmalıyım. Yardımcı olursanız sevinirim.

      Sil
    3. Boyaların rengi maalesef her zaman aynı kalmıyor, bazen sarı diye kullandığınız bir boya kahverengine bile dönebiliyor. Her boya ya da renk sabun yapımı için uygun olmuyor. Özellikle doğal toprak boyalar istenenden çok farklı sonuçlara sebep olabiliyor. Su bazlı boya kullandığınızda bunu kostikli su çözeltisinde karıştırmak yerine kullanacağınız toplam sudan bir miktar ayırıp bu suda boyayı eritmek ve yağın içine kostikli su çözeltisini ekleyip karıştırdıktan sonra boyayı erittiğiniz suyu ekleyip karıştırın. Kostikli su çözeltisi aşırı bazik bir kimyasal olduğu için boyanın yapısını bozabilir. Kullandığınız boya toz halde ise kullanmadan önce ince süzgeçten geçirmenizi tavsiye ederim, büyük parçalar sabun içinde kalıp nokta halde görünüyor. Daha net renkler elde etmek için titandioksit beyazı da ekleyebilirsiniz. Bunu şu sebepten söylüyorum kullanılan sağların renkleri de boyanın vereceği rengi etkiliyor, beyaz renk yani titandioksit yağın kendi renginin etkisini nötr hale getiriyor.
      Boya konusu biraz deneme yanılma işi maalesef, bazı boyalarda 1 kg yağ için bıçak ucuna gelecek miktar yeterli iken bazı boyalardan 2-3 çay kaşığı kullanmak gerekebiliyor. Eğer boya kullanarak yaptığınız sabunun köpüğü kullandığınız boyanın renginde ise boyayı fazla kullandığınız anlamına gelir eğer sabunun köpüğünün rengi sabunun renginden bağımsız beyaz renkteyse boya miktarı olması gerekenden fazla değil demektir.

      Sil